Tips en weetjes

De invloed van een groene werkomgeving

Groen in de omgeving heeft een positief effect op gezondheid, stress en stemming. Een groene omgeving bevordert het geluksgevoel, de gezondheid en productiviteit van uw personeel. Dit betekent dan ook potentieel minder ziekte (kosten) binnen de praktijk en vooral gemotiveerdere medewerkers. Hoe groen is uw werkomgeving zoals spreekkamers, wachtkamer en backoffice?

Vaak zijn simpele maatregelen best te regelen. Denk bijvoorbeeld aan:

Aandacht voor uitzicht op groen, met name vanaf de werkplek, een aantrekkelijke groene buitenruimte die door werknemers gebruikt kan worden om tot rust te komen en er even uit te zijn, zijn waardevol mee te nemen bij het ontwerpen van een nieuwe praktijk. Lees hier feiten over een groene werkomgeving.

Circulair werken

Wat is circulair werken?

Een van de doelstellingen van de Green Deal 3.0, ook door de NHG ondertekend, is dat de zorg zich inzet om het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen met als doel 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050.

Wat is nou eigenlijk circulariteit? Om daar in thuis te raken is bekendheid met de R ladder een mooie kapstok. Er zijn veel versies van, maar de kerngedachte is: hoe hoger op de ladder, hoe minder grondstoffengebruik en hoe circulairder. Onderaan de ladder staat (vaak): Recover, het terugwinnen van energie uit materialen, bijvoorbeeld via verbranding. En bovenaan: Refuse en Rethink: goed nadenken of je iets wel echt nodig hebt.
Voor de zorg is “Refuse” het best in te vullen door passende zorg te leveren: alleen dat doen waar de patiënt echt iets aan heeft. Geen overbodig onderzoek (denk na bij routine lab aanvragen), overbodige medicatie, de-medicaliseren waar mogelijk, leefstijl in plaats van medicijnen indien gepast.

Door naar de ladder te kijken ziet u snel wat veel en wat minder impact heeft. En waar u een verschil kan maken!

Wat beter laten?

Er is in toenemende mate aandacht voor het terugdringen van niet-gepaste zorg. Dit spaart ongewenste complicaties, menskracht én is beter voor de planeet. Richtlijnen bevelen vormen van zorg aan en raden zorg ook expliciet af.
Een top 30 van aanbevelingen uit de NHG-richtlijnen werd geformuleerd met tips voor huisartsen om iets niet te doen of er terughoudend mee te zijn. Deze lijst kan huisartsen en patiënten bewustmaken van niet-gepaste zorg.

Misschien doet u deze dingen al lang niet meer. Het kort voorschrijven van opioïden en alleen na een consult, is natuurlijk een onderwerp dat volop ieders aandacht heeft. Soms zijn het toch eyeopeners. De neusdruppels bij oorontsteking is zo’n voorbeeld van een jarenlange gewoonte.

Het terugdringen van niet-gepaste zorg kan de kwaliteit van de zorg verbeteren en zorgkosten verlagen. Less is more!

De infographic van het H&W artikel vindt u hier.

Ligt bij u papier op de onderzoeksbank?

We doen veel dingen uit gewoonte. Soms is het goed even stil te staan bij deze gewoontes. Zo bereikte ziekenhuisgroep Noordwest vijftig procent besparing op papier voor de onderzoeksbank door zichzelf de vraag te stellen wanneer papier een toegevoegde waarde heeft. Het is immers logisch bij een onderzoek waarbij patiënt kleding aanhoudt geen papier op de bank te leggen. Dat doet u immers ook niet bij stoelen.

Soms heeft een kleine aanpassing en logisch nadenken flinke impact! Iets om in uw praktijk in te voeren? Klik hier voor de instructies van de ziekenhuisgroep.

Hebt u zelf een leuke groene tip? Deed of veranderde u iets moois in uw praktijkvoering of gebouw dat bijdraagt aan groenere zorg? Laat het ons weten en mail naar Anja van Kempen.

Podcast: groen pensioen

Beslis mee over uw pensioenbeleggingen: ontdek de inzichten van een groen pensioen in deze podcast aflevering van de groene zorg alliantie. 

Wist u dat zo’n 20% van uw inkomen naar uw pensioen gaat? En dat u wel degelijk invloed heeft of dat naar fossiel gaat of niet? Ontdek de inzichten van Groen Pensioen in deze nieuwste podcast aflevering.

Huisarts Elise Tromp bespreekt de mogelijkheden om bewust te kiezen voor duurzame beleggingen. Ook vertelt Colin Tissen, adviseur bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), hoe zij, mede dankzij de inspanningen van milieubewuste zorgprofessionals, zich grotendeels terugtrok uit fossiele beleggingen. Mathijs Romme van Zorgverzekeraars Nederland, deelt in zijn Groene Tips waardevolle adviezen voor zorgprofessionals die willen verduurzamen maar tegen financiële obstakels aanlopen.

Luister nu naar de aflevering en ontdek hoe u kunt bijdragen aan een duurzame toekomst!

Think big, start small

Wilt u in uw praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid, maar weet u niet waar te starten? De NHG ontwierp een handige quickscan. Hier ziet u in zes thema’s een aantal onderwerpen waaraan u wellicht in een praktijkoverleg extra aandacht kunt besteden. Neem bijvoorbeeld de tip over thema Geneesmiddelen en Milieu: stop of verlaag medicatie waar mogelijk of kies waar mogelijk een poederinhalator.
Duurzaam werken is niet moeilijk. Klein starten heeft al effect.

Informatie milieu-impact voorschriften in farmacotherapeutisch kompas

Het is een vreemde paradox: medicijnen houden mensen gezond of maken hen beter, maar tegelijk is ons huidige medicijngebruik zwaar belastend voor het milieu. En dat heeft weer negatieve gevolgen voor de algemene gezondheid. Minder en bewuster medicijngebruik is daarom een goede eerste stap naar een duurzamere (zorg)toekomst.

Met een nieuwe informatiepagina over de milieu-impact van medicijnen helpt het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) de zorgverlener en de gebruiker op weg. Zo beschrijft deze pagina een aantal verontrustende cijfers:

De inzet en organisatie van medicijngebruik in de Nederlandse gezondheidszorg kan en moet dus beter. Met deze pagina heeft het FK een eerste stap gezet naar meer bewustzijn en kennisdeling van duurzaam medicijngebruik.

Meer lezen over de milieu-impact van medicijnen of de duurzame inzet ervan? Leest het op de website van de FK.

Impact van medicatie op waterkwaliteit

H&W publiceerde een goed artikel over het effect van medicatie op de drinkwaterkwaliteit. In de eerste lijn wordt 80% van de gebruikte medicatie in Nederland geïnitieerd. U kunt dus echt impact hebben door duurzaam voor te schrijven.

Wat is dat dan: “duurzaam voorschrijven”? En hoe maak je verschil? Het artikel geeft een aantal mooie voorbeelden. Kies waar mogelijk een poederinhalator, geef leefstijladvies in plaats van medicatie als dat kan. Adviseer paracetamol in plaats van direct een NSAID te kiezen. Schrijf kleine hoeveelheden voor en denk aan het afbouwen van medicatie.

Zoek bovenal de samenwerking met uw apotheker, om goede afspraken te maken in de keten. IVM heeft materiaal, dat een basis kan zijn voor een FTO over duurzaam medicatiegebruik.

Samen slimmer met energie

Ontdek de groenste momenten om je wasmachine aan te zetten, een taart te bakken en je auto op te laden!

Door te kiezen voor stroomgebruik op de momenten dat het meest wordt opgewekt wordt CO2 bespaard. Energie kan immers niet goed worden opgeslagen. Consumeer stroom op de groenste momenten. Welke dat zijn ziet u op het gratis Nationale Energie Dashboard.

Bewuste keuzes maken draagt bij aan een beter milieu!

Inspirerende e-learning over klimaat en gezondheid

Het NHG maakte een online nascholing met veel achtergrondinformatie en verdieping over de relatie tussen klimaatverandering en gezondheid. Met korte filmpjes van goede sprekers, wetenschappelijke achtergronden en aansprekende tips.

De scholing gaat over:

Voor NHG leden zijn geen kosten verbonden aan de scholing. Niet-leden betalen € 21,00. De scholing levert twee nascholingspunten op. Voor huisartsen, POH’ers en verpleegkundigen wordt gezorgd voor automatische bijschrijving in het register.

Het leefstijlroer en duurzaamheid

Leefstijlverbetering is niet alleen een belangrijk middel in de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten, maar ook tegen ecologische problemen zoals klimaatcrisis. Hoe vitaler mensen zijn hoe minder zorg er nodig is, met als gevolg minder impact op het klimaat.

Arts en leefstijl maakte een aanvulling op het leefstijlroer met praktische leefstijladviezen die zorgverleners met patiënten kunnen bespreken om gelijktijdig de gezondheid èn het klimaat te verbeteren.

De handreiking bevat veel tips, wat spreekt u aan?

De ‘Schijf for Life’

Een plantaardig eetpatroon, eventueel infrequent aangevuld met dierlijk voedsel, heeft een positief effect op lichaamsgewicht en verkleint de kans op DM2, bepaalde maligniteiten en HVZ. Buiten deze positieve effecten op de gezondheid heeft het ook veel voordelen voor het milieu; het geeft minder uitstoot van CO2, methaan, stikstof en fijnstof.

Durft u het gesprek hierover aan te gaan in de spreekkamer?

De website https://www.schijfforlife.nl/ geeft tips en onderbouwing voor het plantaardige dieet. Waar de schijf van vijf al een beweging maakt naar minder vlees, is dit een volgende stap. Een echte win-win situatie: beter voor uw patiënt én voor de planeet!

Raak ook geinspireerd!

Er valt veel te luisteren over duurzaamheid in de zorg. In de Podcastserie van de Groene Zorg Alliantie gaan Evelyn Brakema (huisarts in opleiding) en Judith de Bree (adviseur duurzame zorg) in gesprek met diverse koplopers. Er is onder andere een aflevering over het tegen aan van medicatieverspilling, schone lucht in de OK, de eerste CO2-neutrale huisartsenpraktijk, en leefstijl. Hier vindt u de eerste Podcast van deze serie.

Wij proberen u te inspireren door een wekelijkse tip. Hebt u zelf een tip die u wilt delen?  Geeft het door aan Anja van Kempen.nl. Wilt u zelf actief aan de slag in het GreenTeam Duurzaam dokteren Twente? Ook dan ontvangt zij graag een e-mail.

Duurzame cadeaus

Natuurlijk wilt u uw medewerkers verwennen. Wist u echter ongevraagde cadeaus vaak niet gebruikt worden? Denk na over een duurzaam geschenk, dat echt aansluit bij de wensen en tevens bestaat uit duurzaam materiaal. Op deze website staan leuke tips.

Correctbook

Het uitwisbare notitieboek dat je eindeloos kunt gebruiken is een duurzaam alternatief voor de papieren blokken en schriften. Voor ons zelf en voor ons personeel . Het Correctbook heeft extra impact. De bedenkers van het Correctbook gaan de strijd aan tegen analfabetisme.

Met de aankoop van elk Correctbook voorzien zij kinderen in ontwikkelingsgebieden van ditzelfde uitwisbare schrijfmateriaal. Correctbook besteedt 5% van onze jaarlijkse omzet aan de verwezenlijking van onderwijsprojecten. Al 652.321 kinderen in ontwikkelingsgebieden zijn geholpen met een uitwisbaar Correctbook schrijfset.

Correctbook: leuk om te krijgen en leuk om te geven!

Geen papieren reclame en/of tijdschriften

Één mailtje naar nl.onekey@iqvia.com maakt een eind aan alle ongevraagde papieren reclame.
Hierbij een voorbeeldtekst. Het werkt echt!!

“Geachte heer/mevrouw,
In het kader van duurzaamheid zou ik me graag willen afmelden voor alle vormen van papieren reclamedrukwerk zoals dit voor mij ongevraagd in grote hoeveelheden op de mat van mijn praktijk belandt en ongelezen eindigt in de papierbak.”


Belandt Medisch Contact, De Dokter of het Phamaceutisch Weekblad vaak ongelezen bij het oud papier? Vindt u digitaal lezen een prima alternatief? Stuur een mail naar lhv@lhv.nl of redactie@pw.nl  om u af te melden van de papieren versies.

Wis een email na het lezen!

De CO2-voetafdruk van het versturen en opslaan van één e-mail staat gelijk aan hondervijftig meter rijden met een benzine-auto.Een jaar lang dagelijks dagelijks twintig e-mails (of één email met twintig afzenders) versturen, levert dezelfde CO2-uitstoot op als duizend kilometer autorijden. Ook het bewaren van e-mails is vervuilend. Elk bericht in uw inbox, outbox, spam-folder of zelfs in uw map ‘verwijderde berichten’, wordt opgeslagen in een datacenter. Dat kost energie en resulteert in CO2-uitstoot. Luister of lees via deze link hoe dat zit.

Duurzaam op pad

Een van de grootste vervuilers binnen de gehele zorgsector is het reizen van patiënten en zorgmedewerkers. Het gaat bij de gemiddelde huisartsenpraktijk zelfs om 41% van de totale CO2-uitstoot. Hier is dus veel winst te behalen; zo berichtte ook H&W .
Ga gezellig carpoolen bij een nascholing of vergadering. Pak de fiets naar het werk. Denk na over een praktijkfiets voor diegene die met de auto of OV komt om de visites gezond en duurzaam te doen. En blijf actief met zorg op afstand.

Ondersteuning bij actie in je praktijk

Ook het NHG is volop bezig met het thema duurzaamheid. Samen met LHV schreven zij het gratis te downloaden e-book De Groene Huisartsenpraktijk waarin huisartsen praktische tips krijgen om de praktijk te verduurzamen. Wilt u een stappenplan om aan de gang te gaan? Kijk dan op de website van De Klimaat Dokter

‘Verborgen Impact’

Ben je benieuwd hoe uw impact is op het milieu? Doe de ‘Verborgen Impact’-test om te ontdekken waarmee u de meeste klimaatimpact veroorzaakt. En belangrijker: waarmee u aan de slag kunt gaan om daar iets aan te veranderen.

Verspil geen pil!

Werk samen met de apotheker om medicijnverspilling tegen te gaan, therapietrouw te bevorderen en het terugbrengen van niet gebruikte medicatie te vergroten.
Meer inspiratie om medicatieverspilling tegengaan vindt u in de gelijknamige KNMP Inspiratiegids ‘Verspil geen Pil’. HenW schreef er een goed artikel over met praktische tips en onderbouwingen.
En hebben u en uw apotheker deze poster al opgehangen?

Meten is weten

Wilt u aan de gang in uw praktijk met duurzaamheid en wilt u weten waar u de meeste winst kunt behalen? De milieubarometer van Stimular geeft veel informatie De Milieubarometer is een online duurzaamheidsmonitor en maakt de milieu- en CO2-impact van uw praktijk eenvoudig en snel zichtbaar. In één oogopslag ziet u welke aspecten het zwaarst wegen en op welke punten u kunt besparen. De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap bieden korting op een startabonnement van de Milieubarometer aan.

Rem op de rol

Papier op de behandeltafel uitrollen is vaker een automatisme dan noodzaak. We kunnen die rol veel vaker links laten liggen. Dat bespaart naast papier ook CO2 voor elke vrachtwagen minder die nodig is voor de distributie van die rollen. Hebt u het papier toch nodig gehad? Gooi het na gebruik in de papierbak. Gekreukeld of gescheurd: het leent zich prima voor recycling als het droog en redelijk schoon is.

Bewust van PBM gebruik

Handschoenen, mondkapjes, spatbrillen… in de corona-tijd vlogen ze er doorheen. Maar wanneer moet u PBM in ‘normale tijden’ ook al weer gebruiken? Wanneer is het echt nodig handschoenen aan te doen of ze te vernieuwen? De NHG heeft er een mooi hoofdstuk over in de richtlijn Infectiepreventie in de Praktijk. Bekijk dit overzicht van het Green Team Infectiepreventie voor een sneller overzicht wat betreft handschoenen met ook de impact van handschoenenverbruik in de gezondheidszorg.

Waar zit uw winst?

Zoekt u mogelijkheden uw praktijk te verduurzamen? Wilt u weten waar u de uitstoot van uw praktijk makkelijk kunt verbeteren? Wilt u minder kosten aan bijvoorbeeld energieverbruik?

Met de Milieubarometer brengt u de uitstoot van uw praktijk eenvoudig in kaart. Daarnaast krijgt u tips voor het opstellen van een plan hoe de uitstoot terug te brengen en te verduurzamen. Deze duurzaamheidsmonitor wordt nu met een flinke korting voor LHV en NHG leden aangeboden.

How to use a paper towel

Hoe simpel kan de aanpak van verspilling zijn? Kijk één keer dit filmpje van TEDx en u droogt de handen nooit meer als voorheen…

Meer interesse?

Er bestaat een landelijke WhatsApp groep voor huisartsen met interesse in duurzaam handelen. U kunt er vragen stellen en krijgt informatie over actualiteiten en activiteiten. Wilt u in de groep opgenomen worden? scan dan de QR code.