Definitie MTVP

Door een combinatie van interventies die vallen onder anders werken in de praktijk, samenwerken met het netwerk en eventueel uitbreiding van personele capaciteit, wordt het mogelijk om meer tijd voor de patiënt en daarmee een flexibele gemiddelde consultduur van vijftien minuten te realiseren. De huisarts heeft hierdoor tijd om het “goede gesprek” met de patiënt te voeren. De RHO ondersteunt de huisartsen bij de implementatie
van MTVP.

Huisartsen krijgen sinds 2023 een vergoeding om invulling te geven aan MTVP. Door een combinatie van anders te werken in hun praktijk, samen te werken met het netwerk en/of eventuele uitbreiding van personeel wordt hier vorm aan gegeven. MTVP maakt het onder meer mogelijk om voor een consult gemiddeld vijftien minuten uit te trekken in plaats van de traditionele tien minuten. MTVP is voor huisartsen één van de belangrijkste thema’s in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het draagt bij aan passende zorg en kan de druk op de huisartsenzorg verlichten.

Hier vindt u de leidraad uit 2023 die het raamwerk vormt voor de uitvoering van MTVP.

Praktijkplan

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van MTVP maken praktijken een praktijkplan. In het praktijkplan staat beschreven hoe vormgegeven wordt aan de invulling van de verplichte interventies. De keuze van de aangeboden interventies is voortgekomen uit een bijeenkomst met honderd Twentse praktijken in januari 2023 waar huisartsen aangegeven hebben hoe zij MTVP zouden willen vormgeven. Ook is daar besloten om bij de invoering van MTVP  te kiezen voor een solidaire instroom (uniek in Nederland). Dit regelde dat alle praktijken in Twente die dit wilden op 1 april 2023 konden starten met de invoering van MTVP.

Klik hier voor het format van het regionale praktijkplan.

Van start 2023

Na goedkeuring van het praktijkplan zijn praktijken in 2023 aan de gang gegaan met de uitwerking van hun plannen. In Twente hebben veel medewerkers gekozen voor de methode oplossingsgericht werken en volgden hier met hun team training voor. Praktijken hebben in hun praktijkplannen aangegeven hoe ze, naast deze trainingen, invulling aan de opdracht geven toe te werken naar het vijftien minuten consult en het “andere gesprek”. De RHO heeft trainingen aangeboden en de ondersteuning via de praktijkconsulentes (SHT-THOON) en de hagromanagers (FEA).

Voortgang 2024

Door deel te nemen heeft de praktijk zich gecommitteerd aan de opdracht vorm te geven aan het vijftien minuten consult en in 2024 een tweede interventie te kiezen bij de bouwsteen “anders werken in de praktijk” en “samenwerken in het netwerk”.

Vervolg 2025

Vanaf 1 januari 2025 is de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) een feit. Dit geeft huisartsenpraktijken de garantie dat zij ook op de langere termijn MTVP kunnen realiseren. MTVP wordt een vast onderdeel van de basishuisartsenzorg en voor de huisarts betaald uit de basiszorg, het zogeheten segment 1 (S1). Huisartsen ervaren de positieve impact van MTVP op het werk. Het vijftien minuten consult geeft meer rust en huisartsen ervaren meer ruimte in gesprekken met patiënten.

Hier leest u het bestuurlijke akkoord hierover.

Inspiratie

Wilt u worden geïnspireerd wat MTVP kan betekenen voor de praktijk? Onze collega’s in Utrecht maakten een inspiratiegids die we graag delen. Kijk bijvoorbeeld naar het stappenplan over flexibele consultduur op pagina 29 of taakherschikking middels assistente plus op pagina 42.

Ondersteuning nodig?

Hebt u behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met uw coöperatiemanager (FEA) of uw praktijkconsulente (SHT-THOON).

Team MTVP-HZT

Jessica van Tol, FEA
Erica de Goeij, SHT-THOON
Suzan van Vliet, SHT-THOON
Anja van Kempen, SHT-THOON

Belangrijke documenten