Boosterprikactie door Twentse huisartsen voor collega’s in de zorg

Huisartsen Twente verlenen noaberhulp aan bijna 6.000 collega’s in de eerstelijnszorg. De Twentse huisartsen hebben de afgelopen weken ’s avonds – na hun spreekuren – extra uren gedraaid om boostervaccinaties uit te delen. Twentse huisartsen Marinka Hamstra en Marieke Nijhof coördineerden – samen met collega’s – een massale prikactie voor de medewerkers van de zorginstellingen Manna, Zorgaccent, Thuisgenoten, de Twentse Apothekers Organisatie, de Twentse huisartsen en medewerkers in de huisartsenzorg. In zes avonden hebben bijna 6.000 zorgmedewerkers een boosterprik gekregen.

“Het is van groot belang dat patiënten in Twente een beroep kunnen blijven doen op de zorgmedewerkers die het dichtst bij hen staan. Bijvoorbeeld de medewerkers in de verpleeghuizen en woonzorglocaties, thuiszorg- medewerkers, de huisartsen en hun teams, maar ook de teams in de apotheken. Door deze medewerkers het boostervaccin te geven, vergroten we de kans dat zij inzetbaar blijven nu Omikron terrein wint. Iedere schakel in de hele zorgketen is van belang, helemaal nu de druk naar verwachting verder gaat toenemen. We zijn blij dat we met deze prikactie een steentje kunnen bijdragen aan de continuïteit van die zorg. Waar we kunnen helpen, doen we dat graag,” aldus Marieke Nijhof, huisarts in Enschede en voorzitter van LHV Kring Twente.

GGD erg blij met deze prikactie

Door deze prikactie van de huisartsen wordt de GGD enorm ontlast. “Als GGD zijn we enorm blij met deze actie van de Twentse huisartsen. We zijn met een mega operatie bezig; in korte tijd geven we een boostershot aan alle Twentenaren die dat willen. Dat kost vooral erg veel menskracht. Door deze inzet van de huisartsen is een deel van de inwoners voorzien van een prik en kunnen wij ons richten op anderen: een prachtig voorbeeld van de samenwerking binnen de Twentse zorg,” geeft Samantha Dinsbach, directeur publieke gezondheid van GGD Twente aan. GGD Twente stelde de vaccinatielocatie in Enschede in de avonduren beschikbaar aan de huisartsen.

Samenwerking Twentse zorgpartners

Het mooie is aan deze actie dat de Twentse zorgorganisaties het echt samen doen. Medewerkers van diverse Twentse zorgorganisaties steken de handen uit de mouwen om de vaccinatie goed te laten verlopen. Zo wijst Jacqueline Noltes, directeur van Spoedzorg Huisartsen Twente, bezoekers naar de juiste vaccinatie- ruimte. En is Aline Poolen, bestuurder van ZorgAccent vrijdagavond bezig met de registratie van de gevaccineerden. Lisette Darman, bestuurder van de Twentse Apothekers, helpt in een andere ruimte bij het optrekken van de vaccins.

Aline Poolen van ZorgAccent geeft aan dat 2.500 medewerkers met direct cliëntcontact uitgenodigd zijn om de boosterprik te ontvangen in Enschede. “We zijn op dit moment bezig met de zoveelste marathon, zo voelt het. Onze medewerkers doen het fantastisch en geven alles wat ze hebben, maar het wordt door verzuim en quarantaines steeds moeilijker om de planningen rond te krijgen. Ik ben dan ook erg blij met deze prikactie van de Twentse huisartsen. Het zorgt voor de nodige bescherming van de medewerkers en dus ook van onze cliënten,” aldus Poolen.

Dit beaamt Lisette Darman van de Twentse Apothekers Organisatie: “Ook al onze medewerkers konden een prik komen halen in Enschede, dankzij deze actie van de huisartsen. Zo vergroten we de kans dat ook de apotheekdiensten beschikbaar blijven voor de Twentenaren. Daarnaast is het voorbereiden van de spuiten specialistisch werk, dat bij onze medewerkers in goede handen is. Fijn dat we met een aantal medewerkers een bijdrage hebben kunnen leveren aan deze prikactie.”

Nogmaals oproep: mijd de zorg niet!

Ondanks de druk op de zorg willen de huisartsen in Twente patiënten nogmaals oproepen om de huisarts niet te mijden. Marinka Hamstra, huisarts in Hengelo: “We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als je onder normale omstandigheden je huisarts zou bellen met een medische vraag, doe dat nu dan ook. Wacht niet, laat de klachten niet oplopen, omdat je ons ‘niet tot last wil zijn’. Wacht vooral ook niet tot de avond, nacht of het weekend. Het kost de collega die dan dienst heeft namelijk veel meer inspanning om voor jou de juiste zorg te organiseren. Jouw huisarts kent jou het best en kan dus sneller de juiste hulp geven. Ook al is dat nu soms zorg in een andere vorm: telefonisch of op afstand.”

Samen voor een gezond Twente

Met deze boosterprikactie voor de medewerkers in de eerstelijnszorg en deze oproep laten de huisartsen in Twente zien waar ze voor staan: toekomstbestendige zorg dichtbij. Door het uitdelen van de booster- vaccinaties helpen ze mee aan het overeind houden van de zorg die het dichtst bij de inwoners van Twente staat.

Over HuisartsenZorg Twente

Samen voor
goede Twentse
huisartsenzorg