Enthousiasme voor de kracht van leefstijl, positieve gezondheid en natuur in de Twentse huisartsenpraktijk.
Op 31 maart vond het symposium Gezonde leefstijl & Natuur plaats. De organisatie was in handen van IVN (Peter Mol), de zorggroepen THOON (Mieke Wijnen) en FEA (Melanie Mecklenfeld) en Alles is gezondheid (Annette Postma).
Onder leiding van dagvoorzitter en huisarts Frank Greeven beleefden ruim 100 zorgprofessionals een interactieve en boeiende middag. Jolanda Maas, senior onderzoeker Natuur en Gezondheid (VU Amsterdam) bood inzicht in wetenschappelijk onderzoek naar de rol en het effect van natuur op onze gezondheid en welzijn. Annette Postma vulde aan met een toelichting op informatiemateriaal, zoals de praktijk- en verwijskaarten, die via Arts en Leefstijl beschikbaar zijn. Sandra van Hogen-Koster, lector Positieve Gezondheid (Saxion Hogeschool) nam de deelnemers mee in verschillende gezichtspunten rondom gezondheid, de oorsprong van Positieve Gezondheid en de waarde ervan in de huisartsenpraktijk. En huisartsen Martijn van der Waart, Jorien Seggers en Frank Greeven deelden in een panelgesprek hun ervaringen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden namen ze het publiek mee in het ‘andere gesprek’; hoe zij het spinnenweb Positieve Gezondheid en het Leefstijlroer als hulpmiddel hierbij gebruiken. En ook op welke wijze ze de natuur als hulpmiddel in veranderingen van leefstijl en mentaal welbevinden aan de orde stellen.
Daarna was het tijd om echt in beweging te komen! In workshops in de buitenlucht op de prachtige locatie De Houtmaat konden huisartsen en praktijkondersteuners kennis nemen van verschillende interventies die in de regio worden aangeboden: Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), Nationale Diabetes Challenge, Keer Diabetes Om, Running therapie en Gezond Natuur Wandelen.
Dit alles met dank aan de deskundige begeleiding van Jan Willem Leidekker & Patrick ter Brugge, Marloes Aalbers, David Bakx, Tjisse Brookman en Gerrit Ruiter.
Belangrijkste inzichten en tips op een rijtje
Gedurende de middag zijn vele tips voorbij gekomen, we benoemen er een paar:
- Hang het LeefstijlRoer of Spinnenweb Positieve Gezondheid zichtbaar op in de praktijkruimte, dat bevordert een spontaan gesprek.
- Overweeg een stabureau. Met deze actieve houding voor zowel zorgprofessional als patiënt, kun je tot andere gesprekken over leefstijl komen.
- Help mee aan gemotiveerde patiënten in leefstijl interventies. Toets voorafgaand aan de verwijzing via de 3xW vraag: Waarom is het voor jou belangrijk om te werken aan je leefstijl (motivatie)? Waarom wil je dit graag (drijfveer)? Waarom wil je dit NU doen (urgentie)?
- Breng de natuur in de praktijk door echte planten en/of een mooi fotobehang.
- Leg een mooie tuin aan rondom de praktijk. Stimuleer sociale cohesie en verbeter welbevinden door een aantal mensen te vragen de tuin te onderhouden.
- Probeer eens een wandelconsult.
- Benut de buurtsportcoaches uit de gemeente om de weg te wijzen naar verschillende beweeg interventies binnen de gemeente <link>
- Doe wat bij jou past, maar bouw er samen aan met je team collega’s in de huisartsenpraktijk. Inspireer elkaar en sta open voor elkaar ideeën. Samen kom je verder!
Met dit symposium hebben we de deelnemers geïnspireerd! Elke verandering begint met een eerste (kleine) stap. Dus wat ga jij morgen anders doen? Wij helpen graag mee!
THOON, FEA/CHPA, IVN, Alles is Gezondheid, Arts en Leefstijl